E-bike

Fietsers

Een e-bike, iets voor u?

De elektrische fiets, of kortweg e-bike, is populair bij jong en oud, en het aanbod is enorm groot. Maar het is toch ook een behoorlijke investering. Als u overweegt om een e-bike aan te schaffen is het dus goed om vooraf te bedenken of een e-bike iets voor u is. Wij zetten de belangrijkste zaken voor u op een rij.

E-bike als alternatief voor de auto

Fietsen op een e-bike blijft echt fietsen. U moet nog steeds zelf trappen, maar het rijdt alsof u de wind in de rug hebt. Fijn dus, vooral bij langere afstanden of wanneer u minder kracht hebt en graag met trapondersteuning fietst. De e-bike kan dan een prima alternatief zijn voor de auto of (brom)fiets. Goed voor het milieu én voor uw gezondheid.

E-bike en verkeersveiligheid

Het grootste verschil tussen een e-bike en een ‘gewone’ fiets is de snelheid. Een e-bike haalt met gemak een snelheid van 20 tot 25 kilometer per uur. Dat is natuurlijk een van de grote voordelen van de e-bike, maar als gebruiker is het vaak wel even wennen. U hóeft overigens niet hard te rijden met een e-bike. De snelheid is begrensd tot 25 kilometer per uur, maar langzamer mag natuurlijk altijd.

Een e-bike valt in dezelfde categorie als een gewone fiets. Voor een e-bike gelden dan ook de verkeersregels die voor alle fietsers gelden.

Aanschaffen van een e-bike

Laat u goed informeren door uw fietsspecialist. Bespreek in ieder geval de volgende punten:  

  • Waar gebruikt u de e-bike? Fietst u vooral op vlakke asfaltwegen of gebruikt u de fiets ook in heuvelachtig of bosrijk gebied?
  • Hoeveel kilometer fietst u maximaal per dag? Wat moet de actieradius van de accu zijn?
  • Wat is de plaats van de motor en de accu? Moet de accu afneembaar zijn?
  • Welk type rem en versnelling vindt u prettig?

Wat is het gewicht van de fiets? Wilt u de fiets achterop een auto mee kunnen nemen?

Veilig Verkeer Nederland adviseert mensen die een e-bike willen aanschaffen om een uitgebreide proefrit te maken. Probeer van alles uit tijdens de proefrit: remmen, sturen, bediening van de fiets, het gewicht van de fiets enzovoorts. Dit helpt om een goede keuze te maken en een fiets te vinden die bij u past.

Gaat u over tot aanschaf van een e-bike, neem ook dan de tijd om rustig te wennen aan het fietsen met een e-bike. Zorg dat de fiets goed is afgesteld op uw lengte.

Thema Artikelen

fiets

Veilig opladen van de accu

Helaas komt het voor dat batterijen van laptops, mobiele telefoons en zelfs E-bikes in brand vliegen. Je moet er niet aan denken dat dit met uw E-bike gebeurt. Gelukkig is het niet zo dat E-bikes te pas en te onpas kunnen ontploffen, toch is er reden genoeg om ervan bewust te zijn dat een accu gevaar kan opleveren. Wij hebben de brandweer van Drenthe gevraagd naar veilige tips.

 

 

             

Speedpedelec

Speedpedelec

Wat is een speedpedelec - en wat is het verschil met een gewone e-bike?
Je ziet ze steeds vaker op de rijbaan: supersnelle fietsers die voorbij flitsen voordat je het doorhebt.
Grote kans dat ze rijden op een speedpedelec.

Bellen op de fiets

Verbod bellen op de fiets per 1 juli 2019

Wat is er precies verboden?
Het vasthouden van een mobiel elektronisch apparaat tijdens het besturen dat gebruikt kan worden voor informatieverwerking of communicatie is verboden. Dus telefoons, tablets, muziekspelers, etc. Dit geldt voor alle voertuigen. Belangrijkste nieuwe bestuurders zijn die van fietsen en trams.

Veilige fiets

Een veilige fiets

Lees alles over de wettelijke eisen voor een fiets en wat u zelf kunt doen om het fietsen veiliger te maken.

Veilig fietsen

Veilig fietsen: vier tips

Vier tips voor meer veiligheid op de fiets.

nwe fiets nodig

Nieuwe fiets nodig? Hier moet u op letten!

Overweegt u de aanschaf van een nieuwe fiets? Dan zijn er vele opties waaruit u kunt kiezen. Om dit makkelijker te maken, delen wij zes belangrijke punten waarop u moet letten.