Nieuwe fiets nodig? Hier moet u op letten!

nwe fiets nodig

Tips bij het aanschaffen van een fiets

Bedenk vooraf altijd waarvoor u de fiets wilt gaan gebruiken. Fietst u lange afstanden, of maakt u juist veel korte ritjes? Het comfort is bij lange fietstochten belangrijker dan wanneer u de fiets sporadisch en/of alleen voor korte afstanden gebruikt. De zes belangrijke punten waarop u bij de aanschaf van een fiets moet letten:

1. Het juiste zadel

Wist u dat er verschil is tussen dames- en herenzadels? Dit heeft te maken met de zitbeentjes, die bij vrouwen verder uit elkaar liggen dan bij mannen. Een vrouwenzadel is daarom breder. Daarnaast zijn er ook andere aspecten waarop u kunt letten. Met het oog op comfort speelt niet alleen de vorm een rol, maar ook het materiaal. Een gelzadel is bijvoorbeeld erg comfortabel en duurzaam, terwijl een leren zadel doorgaans lang meegaat en zich na een tijdje naar je lichaam vormt. Welk zadel voor u het meest geschikt is, is niet direct te zeggen omdat ieder lichaam anders is. Maak daarom uitgebreide proefritten, zodat u de werking en het comfort van het zadel zelf kunt ervaren. U kunt uw rijwielhandelaar om een proefrit vragen. Ervaring leert dat velen van hen daarmee instemmen.

2. De perfecte frame-maat

Een fiets fietst lekker wanneer het frame de juiste hoogte heeft. Maar wat is een juiste hoogte? Bij de juiste frame-hoogte komen uw knieën niet tegen het stuur aan en kunt u met uw voeten net de grond raken, terwijl u nog op het zadel zit. De frame-maten van damesfietsen lopen meestal van 51 tot 61 cm en voor herenfietsen gelden de afmetingen variërend van 54 tot 66 cm. Er is overigens een handige formule om zelf de juiste frame-maat te bepalen:

  • Sta op blote voeten of sokken, de voeten ongeveer 15 cm uit elkaar.
  • Meet de lengte van uw binnenbeen vanuit de lies tot aan de grond.
  • Voor een tourfiets: binnenbeenlengte x 0.66/0.67 = juiste framemaat. Rond af naar een heel getal. 
  • Voor een sportfiets: binnenbeenlengte x 0.65/0.66 = framemaat. Rond af naar een heel getal.

Kom je er niet uit, vraag dan de rijwielspecialist om advies. Vraag ook welk frame-materiaal voor uw gebruik het meest geschikt is. Zo bieden stalen frames bijvoorbeeld een betere demping en zijn relatief zwaar, terwijl aluminium frames doorgaans onbreekbaar en lichter van gewicht zijn.

3. Een prettig stuur

Het stuur is medebepalend voor de zithouding en is daarom van groot belang. Staat het stuur té ver van u af, dan kunt u schouder-, nek- en/of rugklachten krijgen. Nadat u het doel van de fiets hebt bepaald, dan is de keuze voor een stuur niet moeilijk. Kiest u bijvoorbeeld voor een racefiets of mountainbike, dan neemt u een racestuur. U zit dan dieper en kunt daarom gemakkelijker tempo maken. Voor lange afstanden is een hoger stuur juist meer geschikt. Op welke afstand het stuur moet staan? Dat kunt u eenvoudig zelf beoordelen. Zet uw elleboog tegen de punt van het zadel en zorg dat uw vuist net het stuur raakt. Voilà!

4. Handrem vs. terugtraprem

Waar de keuze voor een stuur beperkt blijft, biedt het assortiment remmen veel variaties waaruit u kunt kiezen. Grofweg zijn er twee type remmen: handremmen en terugtrapremmen.

De terugtraprem
Dit is een eenvoudige rem, waarbij u achteruit trapt wanneer je wilt stilstaan. Doorgaans zijn de wat goedkopere fietsen van een terugtraprem voorzien. Houd er bij de aanschaf van een fiets met een terugtraprem rekening mee dat wanneer u remt, u nooit direct stilstaat. Dit komt omdat het achterwiel blokkeert en daardoor (iets) slipt. In sommige gevallen is een fiets voorzien van zowel een terugtraprem als een handrem.

De handrem
Met name binnen het segment handremmen zijn er veel keuzes, die ieder weer een eigen prijskaartje hebben. Handremmen zijn beter te controleren dan terugtrapremmen en dat is een groot voordeel. Handremmen werken door middel van handels aan weerskanten van het stuur. Doordat één rem tijdens het remmen het achterwiel blokkeert en de ander het voorwiel, is het belangrijk dat u bij het remmen beide handels inknijpt. Zo voorkomt u dat u alleen de voorste rem gebruikt en mogelijk over de kop slaat.

5. Versnellingen

Bij de aanschaf van een nieuwe fiets, moet u bepalen of u versnellingen nodig hebt. Verwacht u dat de fiets vaak zwaarbeladen is, dan bieden versnellingen uitkomst omdat u dan makkelijker vooruitkomt. Bij lange afstanden en gebruik in heuvelachtig gebied, kan het prettig zijn om een groot aantal versnellingen te hebben (21, 24 of zelfs 27). Is dit niet het geval, overweeg dan een fiets zonder versnellingen of een lager aantal (3, 7 of 8 versnellingen). Raadpleeg uw rijwielhandelaar wanneer u het lastig vindt om een keuze te maken.

6. Verlichting en reflectoren

Verlichting en reflectoren op een fiets zijn beide verplicht. Let er bij aanschaf dus op dat het voor- en achterlicht beide goed werken en dat de volgende reflectie op de fiets aanwezig is:

  • een rode reflector op de achterkant van de fiets. Dit mag geen driehoek zijn;
  • gele reflectoren op de trappers;
  • witte of gele reflectoren op de wielen (velgen) of banden.

Heeft uw fiets 2 achterwielen? Dan moet u aan de voorkant een extra witte reflector hebben. Verder gelden dezelfde regels als voor een gewone fiets.

Overweegt u een elektrische fiets aan te schaffen? Ook dan is het belangrijk om u goed te oriënteren welke fiets het best bij u past.
Binnen onze site vindt u al informatie over de e-bike

Thema Artikelen

fiets

Veilig opladen van de accu

Helaas komt het voor dat batterijen van laptops, mobiele telefoons en zelfs E-bikes in brand vliegen. Je moet er niet aan denken dat dit met uw E-bike gebeurt. Gelukkig is het niet zo dat E-bikes te pas en te onpas kunnen ontploffen, toch is er reden genoeg om ervan bewust te zijn dat een accu gevaar kan opleveren. Wij hebben de brandweer van Drenthe gevraagd naar veilige tips.

 

 

             

Speedpedelec

Speedpedelec

Wat is een speedpedelec - en wat is het verschil met een gewone e-bike?
Je ziet ze steeds vaker op de rijbaan: supersnelle fietsers die voorbij flitsen voordat je het doorhebt.
Grote kans dat ze rijden op een speedpedelec.

Bellen op de fiets

Verbod bellen op de fiets per 1 juli 2019

Wat is er precies verboden?
Het vasthouden van een mobiel elektronisch apparaat tijdens het besturen dat gebruikt kan worden voor informatieverwerking of communicatie is verboden. Dus telefoons, tablets, muziekspelers, etc. Dit geldt voor alle voertuigen. Belangrijkste nieuwe bestuurders zijn die van fietsen en trams.

Veilige fiets

Een veilige fiets

Lees alles over de wettelijke eisen voor een fiets en wat u zelf kunt doen om het fietsen veiliger te maken.

Fietsers

E-bike

De belangrijkste zaken over de e-bike op een rij.

Veilig fietsen

Veilig fietsen: vier tips

Vier tips voor meer veiligheid op de fiets.