Speedpedelec

Speedpedelec

De speedpedelec
Een speedpedelec is een snelle e-bike die 45 km per uur kan én mag. Hoe harder je trapt, hoe hoger de snelheid. De berijder moet altijd fietsen, anders stopt de elektrische aandrijving.
Nederland telde op 1 juli 2019 ongeveer 17,2 duizend speed-pedelecs. Dat is bijna 62 procent meer dan in 2017. Twee derde van de particuliere bezitters van een speedpedelec is tussen de 45 en 65 jaar oud. De afgelopen twee jaar schaften 55- tot 75-jarigen relatief het vaakst een speedpedelec aan [bron: CBS]. 

Het is een soort e-bike. Maar daar houdt de vergelijking wel op
Sinds 1 januari 2017 is de speedpedelec officieel een bromfiets. De speedpedelec hoort daarom thuis op de rijbaan en niet op het fietspad. Zo wil de overheid de kwetsbare fietser beschermen tegen voertuigen die veel harder rijden.

Maximum snelheden voor de speedpedelec
Op de rijbaan mag je 45 kilometer per uur. 
Op het fiets/bromfietspad buiten de bebouwde kom: 40 kilometer per uur.
Op het fiets/bromfietspad binnen de bebouwde kom: 30 kilometer per uur.

Leeftijd van de bestuurder
Je moet minimaal 16 jaar zijn om op een speedpedelec te mogen rijden. De speedpedelec kun je dus niet even uitlenen aan je kleindochter om een ritje naar school te maken.

Rijbewijs, helm, WA-verzekering en kentekenplaat verplicht
Heb je al een rijbewijs A of B? Dan mag je gewoon op de speedpedelec fietsen. Heb je dat niet, dan moet je een bromfietsrijbewijs hebben. 
Ook een helm is verplicht. Sommige fietsers vinden dat vervelend, maar het is een levensreddende bescherming als je met 40 kilometer per uur onderuit gaat. 
Voor schade, veroorzaakt met je speedpedelec, is een WA-verzekering een must. 
En verder krijgt de fiets een gele bromfietskentekenplaat plús een tenaamstellingscode, als bewijs dat de fiets van jou is.

Verkeersregels: zoals de bromfiets
De overheid beschouwt de speedpedelec dus als bromfiets. Dit betekent dat de verkeersregels voor de bromfietser ook gelden voor de speedpedelec’er. Het enige verschil is dat een bestuurder van een speedpedelec kan kiezen tussen een goedgekeurde bromfietshelm of een goedgekeurde fietshelm voor de speedpedelec.

 

Is zo’n speedpedelec geen gevaar op de weg?
Dat ligt eraan. Een deel van de verkeersveiligheid hangt af van de bestuurder van deze snelle fiets. Andere fietsers kunnen namelijk behoorlijk schrikken als een speedpedelec’er plotseling voorbijrijdt of te scherp inhaalt. Een tijdig en vriendelijk belletje voorkomt dat de ander de berm in fietst. 
De speedpedelec heeft geen opvallende vorm, maakt weinig geluid en kruist je pad onverwacht snel. Alle weggebruikers moeten nog wennen aan deze ‘nieuwe’ fietser. Dit wennen heeft tijd nodig. 

Twee tips tot slot

  1. Rijd je op een speedpedelec, of overweeg je de aanschaf ervan? Zoek goed uit wat de regels zijn op je fietsroutes. Zo ga je goed voorbereid op weg.
  2. Zie je een fietser met een helm op? Grote kans dat het een speedpedelec’er is. Let extra goed op en maak oogcontact zodra het mogelijk is. 

Thema Artikelen

fiets

Veilig opladen van de accu

Helaas komt het voor dat batterijen van laptops, mobiele telefoons en zelfs E-bikes in brand vliegen. Je moet er niet aan denken dat dit met uw E-bike gebeurt. Gelukkig is het niet zo dat E-bikes te pas en te onpas kunnen ontploffen, toch is er reden genoeg om ervan bewust te zijn dat een accu gevaar kan opleveren. Wij hebben de brandweer van Drenthe gevraagd naar veilige tips.

 

 

             

Bellen op de fiets

Verbod bellen op de fiets per 1 juli 2019

Wat is er precies verboden?
Het vasthouden van een mobiel elektronisch apparaat tijdens het besturen dat gebruikt kan worden voor informatieverwerking of communicatie is verboden. Dus telefoons, tablets, muziekspelers, etc. Dit geldt voor alle voertuigen. Belangrijkste nieuwe bestuurders zijn die van fietsen en trams.

Veilige fiets

Een veilige fiets

Lees alles over de wettelijke eisen voor een fiets en wat u zelf kunt doen om het fietsen veiliger te maken.

Fietsers

E-bike

De belangrijkste zaken over de e-bike op een rij.

Veilig fietsen

Veilig fietsen: vier tips

Vier tips voor meer veiligheid op de fiets.

nwe fiets nodig

Nieuwe fiets nodig? Hier moet u op letten!

Overweegt u de aanschaf van een nieuwe fiets? Dan zijn er vele opties waaruit u kunt kiezen. Om dit makkelijker te maken, delen wij zes belangrijke punten waarop u moet letten.