Veilig fietsen: vier tips

Veilig fietsen

Vier tips om veilig te fietsen

Nederland is hét fietsland ter wereld. Wist u bijvoorbeeld dat wij gezamenlijk zo’n 15 miljard kilometer per jaar fietsen? En dat een gemiddelde Nederlander 250 tot 300 fietsritten per jaar maakt? Het zijn cijfers waar wij als klein landje trots op zijn. Fietsen is immers niet alleen gezond voor onszelf, maar ook goed voor de omgeving. Maar: hoe veilig fietsen wij eigenlijk? Veilig Verkeer Nederland presenteert 4 tips die de veiligheid op de fiets vergroten.

Vier tips om veilig te fietsen

Dat het voor uw eigen en andermans veiligheid belangrijk is om uw fiets goed in orde te hebben is duidelijk. [link naar artikel ‘waar moet een veilige fiets aan voldoen’] Met deze tips kunt u zorgen voor nog meer veiligheid op de fiets.  

1. Maak slim gebruik van fietstassen

We zien ze vaak: fietsers die net hun boodschappen hebben gedaan. Ze hangen hun tas – gevuld met boodschappen en al - aan het stuur en spoeden zich naar huis. Niet verstandig, vinden wij. Een tas aan het stuur kan namelijk enorm in de weg zitten. Knieën kunnen zich minder vrij bewegen en ook kan de balans verstoord raken. Doordat er aan één kant extra gewicht aan het stuur hangt, is een slingerbeweging snel gemaakt. Daarom adviseren wij: doe de boodschappen veilig in een fietsmandje voorop het stuur of in fietstassen achterop.

2. Overweeg een spiegel  

Op snorfietsen en scootmobielen is een spiegel heel gewoon. Op fietsen zien we ze echter nauwelijks. Best vreemd, want een goede spiegel is ook voor fietsers heel handig. U ziet in één oogopslag wat er achter u gebeurt, u hoeft uw hoofd minder vaak te draaien en u bent daardoor meer op de weg geconcentreerd. Ook is afslaan en inhalen met een spiegel een stuk eenvoudiger omdat u inhalende weggebruikers eerder ziet aankomen.

3. Draag een fietshelm

Een helm is niet populair bij veel fietsers. Maar dat is jammer! Veiligheid staat voorop. Hoewel een helm geen letsel kan voorkomen, kan het wel een heleboel letsel beperken. Merkt u dat u minder zeker bent in het verkeer? Schroom dan niet, u bent niet de enige. Kijk bij een fietsspecialist in de buurt voor een helm die bij u past.

4. Zorg voor goede grip

Wat is nu bij uitstek goed schoeisel? Kijkend naar de vele fietsritten die Nederlanders afleggen, adviseren wij om schoenen met rubberen zolen te dragen of zolen met een profiel. Dit materiaal en deze structuur zorgen namelijk voor optimale grip, waardoor de kans dat uw voet van het pedaal glijdt, beperkt is. Hoge hakken en schoenen met een leren of kunststof zool brengen extra risico’s met zich mee omdat deze zolen letterlijk glad zijn.

Wilt u weten waar een veilige fiets aan moet voldoen? Lees dan het artikel ‘Nieuwe fiets nodig? Hier moet u op letten!’. 

Thema Artikelen

fiets

Veilig opladen van de accu

Helaas komt het voor dat batterijen van laptops, mobiele telefoons en zelfs E-bikes in brand vliegen. Je moet er niet aan denken dat dit met uw E-bike gebeurt. Gelukkig is het niet zo dat E-bikes te pas en te onpas kunnen ontploffen, toch is er reden genoeg om ervan bewust te zijn dat een accu gevaar kan opleveren. Wij hebben de brandweer van Drenthe gevraagd naar veilige tips.

 

 

             

Speedpedelec

Speedpedelec

Wat is een speedpedelec - en wat is het verschil met een gewone e-bike?
Je ziet ze steeds vaker op de rijbaan: supersnelle fietsers die voorbij flitsen voordat je het doorhebt.
Grote kans dat ze rijden op een speedpedelec.

Bellen op de fiets

Verbod bellen op de fiets per 1 juli 2019

Wat is er precies verboden?
Het vasthouden van een mobiel elektronisch apparaat tijdens het besturen dat gebruikt kan worden voor informatieverwerking of communicatie is verboden. Dus telefoons, tablets, muziekspelers, etc. Dit geldt voor alle voertuigen. Belangrijkste nieuwe bestuurders zijn die van fietsen en trams.

Veilige fiets

Een veilige fiets

Lees alles over de wettelijke eisen voor een fiets en wat u zelf kunt doen om het fietsen veiliger te maken.

Fietsers

E-bike

De belangrijkste zaken over de e-bike op een rij.

nwe fiets nodig

Nieuwe fiets nodig? Hier moet u op letten!

Overweegt u de aanschaf van een nieuwe fiets? Dan zijn er vele opties waaruit u kunt kiezen. Om dit makkelijker te maken, delen wij zes belangrijke punten waarop u moet letten.