Veilig opladen van de accu

fiets

Blijf altijd in de buurt tijdens het opladen

Als u de accu oplaadt, ga dan niet weg. Als de accu oververhit raakt en vlam vat, kunt u er beter zo snel mogelijk bij zijn. De meeste laders hebben een lampje dat laat weten dat de accu vol is. Dat is het moment dat u de accu weer van de lader kunt halen. Laat de oplader niet in het stopcontact zitten als u klaar bent met laden, maar haal hem eruit.

Laad de accu op in een ruimte met een rookmelder

Gebruik rookmelders in de ruimte waar u de accu oplaadt. Gaat er onverhoopt iets fout, dan krijgt u in elk geval een melding en kan de schade beperkt  worden. Een rookmelder heeft overigens geen zin in een onverwarmde ruimte. Bovendien moet de ruimte niet te stoffig zijn. Een rookmelder in een ruimte waar ook een auto staat  is niet zinvol, omdat de uitlaatgassen zorgen voor loze brandmeldingen.

Gebruik altijd dezelfde originele lader

Sommige laders lijken sterk op elkaar en sommige laders hebben zelfs dezelfde aansluiting. Ook al lijkt het alsof de batterij in de lader past, soms zijn er toch kleine verschillen waardoor de accu kan beschadigen of oververhit kan raken. Gebruik daarom altijd de lader die bij de accu geleverd wordt. Leen nooit even een lader van iemand anders met hetzelfde type accu. Dit kan voor problemen zorgen.

Zorg dat de accu op een harde ondergrond ligt tijdens het opladen

Een accu opladen terwijl deze en de lader op een kussen,  op de bank  of p de vloerbedekking liggen, vergroot de kans op brand. Kies  liever voor een harde ondergrond zoals een aanrechtblad  of tafel.

Laad de accu op zodra deze leeg is

Als  een fietsaccu leeg  is, moet deze zo snel mogelijk worden opgeladen. Doe je dit niet, dan bestaat de kans dat de accu door zelfontlading uiteindelijk defect raakt.

Laad de accu ten minste elke maand  op

Naast het laden van de accu als deze leeg  is, is het raadzaam om de accu toch maandelijks op te laden gedurende periodes waarin u de E-bike niet of nauwelijks gebruikt.

Haal de stekker van de lader uit het stopcontact als de accu vol is.

De meeste accu’s zijn tussen de vijf en acht uur weer helemaal volgeladen. Haal de stekker van de lader uit het stopcontact zodra de accu vol is om oververhitting te voorkomen.

Stal de E-bike niet langdurig in de zon.

Het is niet verstandig om de E-bike met accu langdurig in de brandende zon te stallen. Kies voor een stallingsplaats in de schaduw. Lukt dit niet, haal dan de accu van de E-bike en bewaar deze op een koele en droge plek.

Gebruik nooit een beschadigde accu

Als de batterij het niet meer  goed doet of u heeft hem laten vallen, stop dan met het gebruik en laat hem controleren door een professional. Probeer de accu van de E-bike nooit zelf te repareren en maak hem niet open. Heeft u een kapotte E-bike of een beschadigde accu? Bewaar deze dan nooit los in huis of in de garage. Er zijn speciale bewaardozen verkrijgbaar waar je accu’s veilig in kunt bewaren.

Bewaar de accu vorst- en vochtvrij

Het kan geen kwaad om de fietsaccu in een onverwarmde garage of schuur te bewaren.  Echter het bewaren en laden van de accu in een ruimte met temperaturen beneden het vriespunt wordt afgeraden.

Gaat het toch mis? Bel 112

Constateert u lekkende  vloeistof, overmatige hitte, een sterke geur,  rook of vonken bij het opladen van de accu, haal de stekker van de lader dan direct uit het stopcontact. Stop onmiddellijk met het gebruik van de E-bike. Verplaats de accu of E-Bike voor zover nog mogelijk naar buiten en bel 112.

 

Thema Artikelen

Speedpedelec

Speedpedelec

Wat is een speedpedelec - en wat is het verschil met een gewone e-bike?
Je ziet ze steeds vaker op de rijbaan: supersnelle fietsers die voorbij flitsen voordat je het doorhebt.
Grote kans dat ze rijden op een speedpedelec.

Bellen op de fiets

Verbod bellen op de fiets per 1 juli 2019

Wat is er precies verboden?
Het vasthouden van een mobiel elektronisch apparaat tijdens het besturen dat gebruikt kan worden voor informatieverwerking of communicatie is verboden. Dus telefoons, tablets, muziekspelers, etc. Dit geldt voor alle voertuigen. Belangrijkste nieuwe bestuurders zijn die van fietsen en trams.

Veilige fiets

Een veilige fiets

Lees alles over de wettelijke eisen voor een fiets en wat u zelf kunt doen om het fietsen veiliger te maken.

Fietsers

E-bike

De belangrijkste zaken over de e-bike op een rij.

Veilig fietsen

Veilig fietsen: vier tips

Vier tips voor meer veiligheid op de fiets.

nwe fiets nodig

Nieuwe fiets nodig? Hier moet u op letten!

Overweegt u de aanschaf van een nieuwe fiets? Dan zijn er vele opties waaruit u kunt kiezen. Om dit makkelijker te maken, delen wij zes belangrijke punten waarop u moet letten.