Verbod bellen op de fiets per 1 juli 2019

Bellen op de fiets

Vraag en antwoorden

Wat zijn mobiele elektronische apparaten? 
Het gaat om mobiele elektronische apparaten bedoeld voor communicatie en/of informatieverwerking. Dit zijn o.a. mobiele telefoons, smartphones, tabletcomputers, mediaspelers, digitale foto- en videocamera’s, e-readers, laptops, mobiele navigatieapparaten en mobiele televisies.

Waarom deze aanpassing?
Afleiding in het verkeer door telefoons, muziekspelers, tablets, etc is en blijft een probleem. Bezig zijn met een telefoon of andere elektronisch apparaat zorgt ervoor dat je niet met je aandacht en ogen bij het verkeer bent. Het risico op een ongeval stijgt hiermee aanzienlijk. 

Er zijn twee belangrijke aanpassingen:
1. Het verbod op handheld gebruik geldt nu voor bestuurders van alle voertuigen. Het verbod geldt nu dus ook voor bv fietsers en trambestuurders. 
2. Het verbod geldt niet meer alleen voor telefoons maar ook voor bv muziekspelers, tablets en navigatiesystemen. Er zijn tenslotte tegenwoordig veel meer apparaten die afleiden. Bovendien leidt het tot minder discussie bij staandehoudingen.

Hoe groot is het risico van het vasthouden van een telefoon?
Dat hangt er vanaf wat je met een telefoon doet. Als je bijvoorbeeld een telefoongesprek voert verdubbelt het risico op een ongeval maar als je een bericht leest of typt is de kans op een ongeval 6 keer zo groot. 

Hoe hoog wordt de boete?
Deze is voor fietsers 95 euro, voor snor- en bromfietsen 160 euro en voor automobilisten, vrachtwagenchauffeurs en trambestuurders 240 euro. Voor fietsers onder de 16 jaar bedraagt de boete 50% van € 95, dus € 47,50. Kinderen onder de 12 jaar krijgen alleen een waarschuwing en worden niet beboet.

Hoe komt u aan het boetebedrag van 95 euro?
De tarieven worden vastgesteld door de minister van J&V na een advies van de commissie feiten en tarieven (CFT) van het OM. Het bedrag voor lichte voertuigen is lager dan het boetebedrag voor dezelfde overtreding in een zwaar voertuig (zo geldt bijvoorbeeld voor fietsers een boetebedrag van 40% ten opzichte van dezelfde overtreding in een zwaar voertuig zoals een auto, waarvoor het volledig boetebedrag geldt).

Mag ik de telefoon wel vasthouden als ik stil sta?
Je mag bij stilstand nog wel je telefoon vasthouden. Ook mag je een telefoon bedienen in de houder zolang je het verkeer er niet mee in gevaar brengt (dan geldt art 5, in gevaar brengen verkeer). Je moet tenslotte wel een andere route kunnen accepteren in geval van files. 

Mag ik nog wel navigeren met mijn telefoon? 
Het verbod gaat alleen over het vasthouden. Navigatie is ook belangrijk en kan gewoon door de telefoon in een houder te zetten of door de spraakfunctie te gebruiken.  Als je telefoon in een houder zit mag je hem aanraken om bijvoorbeeld een alternatieve route te accepteren. 

Waarom geldt het verbod niet voor voetgangers? 
Het beste is om altijd je aandacht bij het verkeer te houden. Als verkeersdeelnemer mag je het verkeer niet in gevaar brengen (art. 5). In dit wetsvoorstel zijn voetgangers niet meegenomen. Ze lopen op de stoep, gaan langzamer en besturen geen voertuig.
Is het dragen van koptelefoons op de fiets wel toegestaan?
Zolang je je telefoon niet vasthoudt en niet met de hand bedient, mag je muziek luisteren. Maar ook hier geldt: Je mag niet het verkeer in gevaar brengen (art. 5). Dus zorg dat je altijd het verkeer om je heen kunt horen. 

Mag ik het knopje aan de draad van oordopjes bedienen? 
Als je bijvoorbeeld je telefoon in je zak hebt en met oortjes muziek luistert mag je incidenteel de muziek bedienen via de afstandsbediening aan het draadje van de oortjes die je in hebt. Uiteraard is het belangrijk dat je het verkeer nog hoort. Zet de muziek niet zo hard of doe één oortje in.

Waarom mag je een smartwatch wel gebruiken?
Het is natuurlijk niet verstandig en bijna onmogelijk om te fietsen en je smartwatch te bedienen omdat je dan vaak met losse handen moet fietsen. Van fietsers wordt niet verwacht dat zij voor vertrek het horloge  af doen. 

Wat is in deze context een voertuig? Mogen kinderen hun telefoon gebruiken op hun skateboard, (alle soorten) step(s) en skeelers? 
Het verbod geldt voor alle in het RVV genoemde voertuigen: fietsen, snorfietsen, bromfietsen, gehandicaptenvoertuigen, motorvoertuigen, trams en wagens. Skateboards, skelters, stepjes en skeelers vallen niet onder het verbod zolang ze niet goedgekeurd zijn voor de openbare weg. Maar dat wil niet zeggen dat het slim is. 

Mag ik een op een paard wel mijn telefoon vasthouden?
Een telefoon vasthouden mag wel op een paard, mits het niet gevaarlijk is. Een ruiter is wel een bestuurder maar niet van een voertuig en valt daarom buiten het verbod.
Een telefoon vasthouden mag niet bij het besturen van paard en wagen. Dan ben je namelijk wel bestuurder van voertuig.

 

Thema Artikelen

fiets

Veilig opladen van de accu

Helaas komt het voor dat batterijen van laptops, mobiele telefoons en zelfs E-bikes in brand vliegen. Je moet er niet aan denken dat dit met uw E-bike gebeurt. Gelukkig is het niet zo dat E-bikes te pas en te onpas kunnen ontploffen, toch is er reden genoeg om ervan bewust te zijn dat een accu gevaar kan opleveren. Wij hebben de brandweer van Drenthe gevraagd naar veilige tips.

 

 

             

Speedpedelec

Speedpedelec

Wat is een speedpedelec - en wat is het verschil met een gewone e-bike?
Je ziet ze steeds vaker op de rijbaan: supersnelle fietsers die voorbij flitsen voordat je het doorhebt.
Grote kans dat ze rijden op een speedpedelec.

Veilige fiets

Een veilige fiets

Lees alles over de wettelijke eisen voor een fiets en wat u zelf kunt doen om het fietsen veiliger te maken.

Fietsers

E-bike

De belangrijkste zaken over de e-bike op een rij.

Veilig fietsen

Veilig fietsen: vier tips

Vier tips voor meer veiligheid op de fiets.

nwe fiets nodig

Nieuwe fiets nodig? Hier moet u op letten!

Overweegt u de aanschaf van een nieuwe fiets? Dan zijn er vele opties waaruit u kunt kiezen. Om dit makkelijker te maken, delen wij zes belangrijke punten waarop u moet letten.