Informatie voor snorfietsers in Amsterdam

Snorfietsers in Amsterdam

Snorfietsers in Amsterdam met helm de rijbaan op

Alles wat u moet weten over de nieuwe regel

1. Binnen de ring A10 moeten alle snorfietsers op de rijbaan rijden en een helm dragen.

2. Alleen in sommige drukke straten moeten snorfietsers op het fietspad blijven. Kijk op hier om welke straten het gaat.

3. De regel geldt voor alle (snor)fietsen met een blauw kenteken.

4. De maximumsnelheid blijft 25 kilometer per uur.

Goed voorbereid in 3 stappen                                                                        

1. Draag een helm.
Om veilig op de rijbaan te rijden, moet u een helm dragen. U kiest zelf wat voor helm u koopt. Het moet wel een goedgekeurde helm zijn. Een fietshelm is niet voldoende. Uw dealer kan u hierover meer vertellen.

2. Bekijk de nieuwe verkeersborden.
Met borden wordt aangegeven waar u op de rijbaan moet. Ook komen er markeringen op de weg te staan. Hier ziet u op welke verkeersborden en wegmarkeringen u straks moet letten.

3. Check uw route.
Omdat u met uw snorfiets op de rijbaan moet rijden, mag u sommige straten niet meer in. Daar moet u een stukje omrijden. Hier staan kaartjes van de belangrijkste plekken waar snorfietsers anders moeten rijden.

Neem uw nieuwe plek in het verkeer

1. Rij op de rijbaan rechts van het midden, net als bromfietsers. Daar bent u het beste zichtbaar en dat is het veiligste.

2. Haal niet in, ga mee met het verkeer.

3. Naast elkaar rijden is verboden

Automobilisten en andere weggebruikers moeten rekening houden met snorfietsers op de rijbaan. Dat betekent: niet bumperkleven, snelheid aanpassen en alleen inhalen als het veilig kan. De gemeente Amsterdam plaatst borden om ander verkeer te wijzen dat er snorfietsers op de rijbaan rijden.

Goed om te weten: de helm wordt overal verplicht voor snorfietsers
Vanaf 8 april moeten snorfietsers in Amsterdam binnen de ring A10 op de rijbaan een helm dragen. Maar goed om te weten: Het ministerie van Verkeer bereidt de invoering van de landelijke helmplicht voor. Dat betekent dat over ongeveer een jaar de helm overal in Nederland verplicht is voor snorfietsers. 

Thema Artikelen

Feiten over de snorfiets

Feiten over de snorfiets

Er zijn veel nieuwe vervoersmiddelen, die soms wel een beetje op elkaar lijken. Hieronder treft u een aantal kenmerken waaruit u kunt opmaken of u met een snorfiets te maken heeft. 

Informatie voor automobilisten in Amsterdam

Informatie voor weggebruikers in Amsterdam in relatie tot de snorfiets

Sinds maandag 8 april 2019 ziet u binnen de ring A10 snorfietsers op de rijbaan. Snorfietsen hebben een blauwe kentekenplaat en mogen max. 25 km per uur. Bewaar voldoende afstand, pas uw snelheid aan en haal alleen in als dat toegestaan én veilig is.